Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Βασίλης Καρύδης [με καταγωγή από πατέρα από την Καρύταινα και μητέρα από του Κουρουνιού] καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΡΚΑΔΩΝ  


Ο Βασίλης Καρύδης [με καταγωγή από πατέρα από την Καρύταινα και μητέρα από του Κουρουνιού] σπούδασε νομικά στην Αθήνα, εγκληματολογικές επιστήμες στο Λονδίνο (University College London) και ήταν διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου δίδαξε από το 1993.
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής επέδειξε πλούσιο εκπαιδευτικό έργο, ενώ με το σημαντικό συγγραφικό του έργο, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή του σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε επιστημονικά συμβούλια και οργανισμούς, συνέβαλε αποφασιστικά στην επιστημονική αναβάθμιση της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και στην ανάδειξη της αξίας της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο Βασίλης Καρύδης δίδαξε Εγκληματολογικές Επιστήμες από το 1993. Από το 2004 ήταν καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 
Δημοσίευσε τα βιβλία «Εγκληματικότητα και κοινωνικός έλεγχος στην ΕΣΣΔ», Αντ. Σάκκουλας, 1991, «Η εγκληματικότητα των μεταναστών στην Ελλάδα», Παπαζήσης, 1996, «Η αθέατη εγκληματικότητα, Εθνική θυματολογική έρευνα», Αντ. Σάκκουλας, 2004, «Μετανάστες στην Ελλάδα: Όψεις Κοινωνικού Ελέγχου. Ηθικοί Πανικοί, Ποινική Δικαιοσύνη» Αντ. Σάκκουλας, 2010, καθώς και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με το μεταναστευτικό φαινόμενο, το σωφρονιστικό σύστημα, τη μέτρηση της εγκληματικότητας και το φαινόμενο της βίας. 
Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ), του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, της Επιστημονικής Επιτροπής του Ι.ΜΕ.ΠΟ. και πολλών επιστημονικών επιτροπών και ομάδων έργου. Συντόνιζε για την Ελλάδα το Δίκτυο Critical Criminology and Criminal Justice Systems in Europe και ήταν μέλος της διευθυντικής επιτροπής της European Group for the Study of Deviance and Social Control.

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: «Εγκληματικότητα και Κοινωνικός Έλεγχος στην ΕΣΣΔ» (1991), «Η Εγκληματικότητα των Μεταναστών στην Ελλάδα» (1996), «Η Αθέατη Εγκληματικότητα. Εθνική Θυματολογική Έρευνα» (2004), «Όψεις Κοινωνικού Ελέγχου στην Ελλάδα. Ηθικοί Πανικοί, Ποινική Δικαιοσύνη» (2010). Επίσης (με Ευτ. Φυτράκη) «Ποινικός Εγκλεισμός και Δικαιώματα. Η Οπτική του Συνηγόρου του Πολίτη», 2011, και (με Αθ. Χουλιάρα) «Ηθικοί Πανικοί, Εξουσία και Δικαιώματα», 2015.
Το 2010 - 2016 διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Παντρεμένος με την Νίκη Μαρωνίτη αν. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: